Haber
2022-09-02 11:37:37
MENGEN; 8 YIL UZMANLIK, 12 YIL BAŞÖĞRETMENLİK İÇİN YETERLİDİR!

Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Murat Mengen eğitim gündemine dair samimi açıklamalarda bulundu. Murat Mengen; Onlarca yılın birikmiş sorunlarını tek tek çözdüklerini dile getirerek eğitim çalışanlarının özlük ve ekonomik haklarını en iyiye yükseltmeye devam ediyoruz. Kronikleşen sorunlardan bazıları 3600 ek gösterge, öğretmenlik meslek kanunu, kariyer basamakları gibi son dönemde gündemde olan konularda yetkili sendika olmanın sorumluluğu ile kamuoyu oluşturarak çözüme kavuşturduk.

Bu konular son günlerde her ne kadar karalama kampanyaları ve algı operasyonları ile itibarsızlaştırılmaya çalışılsa da biliyoruz ki cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kazanımlar talep edildi ve uzun mücadeleler neticesinde elde edildi. Tabi ki beğenmediğimiz eksik yönleri de kalıyor ama yine biliyoruz ki yeni mücadeleler ile bu eksikler tamamlanacak ve çok daha iyi noktalara ulaşacak

 

İyi ki Sendikalar Var, İyi ki Eğitim-Bir-Sen Var!

 

Uzman ve başöğretmenlikte bizim teklifimiz hizmet yılı üzerinden bu unvanların verilmesiydi. Ancak bakanlık bunun mümkün olmayacağını, tüm bakanlıklarda unvan sınavlarının yapıldığını ve kariyer basamağı olacaksa bunun sınavla olabileceği kararına vardı. Tabi süreç içerisinde sınav olmayacaksa sadece yüksek lisans ya da doktora yapanlara bu unvanların verilmesi de bakanlıkça dile getirildi.

Bizim Eğitim-Bir-Sen olarak 5. Dönem Toplu sözleşme sürecinde teklifimiz kayıtlarda mevcut. Orda olduğu şekliyle aynen aktarıyorum: ‘’ Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dâhil kadrolarda bulunanlardan en az 8 yıl süreyle fiilen öğretmenlik yapmış olanlara uzman öğretmenler; en az 12 yıl süreyle fiilen öğretmenlik yapmış olanlara ise başöğretmenler için öngörülen özel hizmet tazminatı ödenir.’’

Son günlerde Milli Eğitim Bakanı’nın sendikaları töhmet altında bırakan açıklamasına Genel Başkanımız Ali Yalçın’ın cevabını bir kez daha buradan aktarmak istiyorum. Ali Yalçın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle: MEB Bakanı bir gazeteciyle mülakatında sendikaları töhmet altında bırakmıştır. Kimi kastetmiş bilemiyoruz ama ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda kariyer için sınav konusunda ilk günden beri durduğumuz yer belli ve Toplu Sözleşme tekliflerimiz de ortadadır.

Bakanlıkla tüm görüşmelerimizde beklenti karşılansın istedik. 12 saat süren TBMM Eğitim Komisyonu görüşmeleri ile Genel Kurul sürecinde Bakanlık ve yasa yapıcılar “sınavsız uzmanlık olmayacağı” kabulüyle kimi haklı taleplerimize de kapı aralamamıştır.

Sayın Bakanın açıklamaları, “iyi ki sendikalar var” dedirtiyor. Yoksa, yüksek lisans ve doktorası olmayan öğretmenin şansı da olmayacakmış anlaşılan. Eğitim-Bir-Sen olarak biz ne dediğimizi de ne istediğimizi de biliyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri rahatlatmak, yeni bir eğitim-öğretim dönemine stressiz girmelerini sağlamak istiyorsa, Meslek Kanunu ile ilgili sahanın taleplerini görmeli, tüm beklentileri karşılayacak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmek için adım atmalıdır.

 

Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Artırılmalıdır!

 

Eğitim-Bir-Sen olarak Cumhurbaşkanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurarak, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin en az yıllık TÜFE değişim oranına tekabül eden tutarda artırılmasını talep ettik.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 32. maddesinde, “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” bölümünün “Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği” başlıklı 11. maddesinde, “657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında 1.325 TL, 2023 yılında 1.400 TL olarak ödenir” hükmü bulunmaktadır.

Bugün itibariyle akdedilen toplu sözleşmede öngörülmüş öğretim yılına hazırlık ödeneği miktarının satın alma gücünün, ödeneğin amacını yerine getiremeyecek şekilde aşırı düşmüş olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, 657 sayılı Kanun’un ek 32. maddesi çerçevesinde 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” bölümünün 11. maddesine göre ödenmekte olan 2022 ve 2023 yıllarına münhasır öğretim yılına hazırlık ödeneğinin en az yıllık TÜFE değişim oranına tekabül eden tutarda artırılması ve bu amaçla ilgili toplu sözleşme metninde değişiklik yapılması elzemdir.

 

Promosyon Anlaşmaları Güncellenmeli!

 

Son günlerde yapılan promosyon anlaşmalarını duyuyoruz. 30 bin liraların üzerine çıkan anlaşmalar yapılıyor. Bu durum doğal olarak eski promosyon ihalelerinin de yenilenmesini gündeme getirdi. 2021 Kasım ayında 3bin tl civarında olan anlaşmalar 3-4 ay sonrasında 3-4 katı oranlara ulaştı. Bu günlerde çok daha üzerine çıktı. Enflasyon ve kur dalgalanmaları nedeniyle maaşlar da ciddi oranda arttı. Bu sebepten enflasyon karşısında eriyen banka promosyonlarının yeniden revize edilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bilindiği üzere Toplu Görüşme dönemindeki teklifimiz ile, kamu görevlilerinin maaşlarının/ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesinden kaynaklı olarak kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında protokol yapılması ve “promosyon” adı altında kamu görevlilerine ek mali imkanların sağlanmasına yönelik çabalarımız karşılık bulmuş ve düzenleme 26588 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe girmiştir. Daha sonraki süreçte maaş promosyonlarının tamamının kamu görevlilerine ödenmesi yönündeki ısrarımızla promosyon ödemeleri, 2010 yılında yeniden düzenlenerek maaş promosyonlarının tamamının kamu görevlilerimize ödenmesi uygulamasının hayata geçirilmesi sağlanmıştır.

Kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında, ekonomik veriler ve hedefler dikkate alınarak promosyon anlaşması yapılmakta ve kamu görevlilerine ek mali imkan sağlanmaktadır. Nitekim pandemi süreci ile başlayan küresel krizin yansıması olarak ekonomide yaşanan dalgalanmalar Ve yüksek enflasyon rakamları, kamu görevlileri adına bankalara yatırılan paraların hacmini de artırmıştır.

Diğer taraftan, kamu görevlileri için bankalara yatırılan parasal miktar büyük oranda artmasına rağmen geçmiş dönem itibariyle yapılan anlaşmalar gereği kamu görevlilerine verilen promosyon ödemeleri düşük kalmıştır. Bu çerçevede, yeni yapılan anlaşmalar kapsamında ödenen promosyon ödemeleri ile geçmiş dönem promosyon ödemeleri arasında uçurum oluştuğu gerçeği görülmeli, promosyon ödemelerinin kamu görevlilerinin emek ve ücretlerinden kaynaklanan bir hak olduğu unutulmamalıdır.

Bu itibarla geçmiş dönemlerde yapılan promosyon sözleşmeleri; bazı kurumlarda yapılan yeni promosyon sözleşmeleri ile uyumlu hale getirilerek güncellenmeli, ekonomik koşullar ve enflasyon durumu gözetilmeli, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri kamu görevlilerinin hakkını ve hukukunu koruyacak şekilde harekete geçerek sendika temsilcileri ve bankalar ile tekrar bir araya gelmeli, değişen durum ve şartları dikkate alarak promosyon tutarlarını revize etmelidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen