Öncelikle ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu pandemiden bir an önce kurtulması ve normal yaşama tekrar dönmemiz, en büyük duamız olsun…
Yine eğitim çalışanlarımıza pandeminin başladığı ilk günden bu yana hem uzaktan eğitimde hem vefa destek gruplarında gösterdikleri özveri ve fedakârlıkları için teşekkürlerimizi buradan iletelim…
Tabi yaşadığımız ve adına “Yeni Normal” dediğimiz bu süreçte pergelin bir ucunu sabit tutmamız, her şeyin önüne “Önce Sağlık” dememiz, öğrencilerimizin, velilerimizin, eğitim çalışanlarımızın ve halkımızın sağlığını, her şeyin önüne koymamız gerekir…
Eğitim çalışanları olarak isteğimiz, kendimizi, öğrencilerimizi ve çevremizi tehlikeye atmayacak çalışma ortamına odaklanılması, öğrencilerimizin öğrenme kayıplarının giderilmesi, bu zorlu süreçte herkesin üzerine düşeni yapması…
Sonuçta Bilim Kurulu’nun da tavsiyelerini de dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığı 31 Ağustos'ta uzaktan, 21 Eylül'de ise yüz yüze başlayacak olan bir takvim ortaya koymuş oldu…
Takvim işlemeye devam ediyor… Yaklaşık yirmi günlük bir zaman var. Bu zaman zarfında acilen atılması gereken adımlar, yerine getirilmesi gereken yükümlülükler var.
Bürokrasi de ise, “Yeni Normal” dönemin gerektirdiği şartların yerine getirilmesinden ziyade, daha çok 21 Eylül’ e yaklaşınca Milli Eğitim Bakanı basının karşısına çıkacak yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilgili ileri bir tarih güncellemesi yapacak beklentisi var…
Belki de bundan dolayı, pandemi sürecinde resmi yazışmalardan ziyade artık Whatsap, kurumlar arası iletişim kanalı olarak kullanılmaya başlandı… Gece gündüz, mesaiye bağlı kalmaksızın Bakanlığın taleplerini okul müdürlerimize atalım/yazalım, onlarda gereğini yerine getirirler düşüncesi, kurum müdürlerimizde tükenmişlik ve sıkışmışlık ile birleşince, psikolojik yorgunluğa dönüştü…
Peki, okullar pandemi sürecinde eğitime ne kadar hazır?
Bu soruya evet diyebilmek, okul yöneticilerimizin aşağıda ki beklentilerinin/ihtiyaçlarının ne kadarının karşılandığı ile ilgilidir…
Mesela alanda basitçe yapılan bir hesaplama sonucu asgari orta ölçekli bir okulda beş bin, büyük bir okulun ise ortalama on bin lira aylık giderinin olacağı ortaya çıkıyor. Bütçesi, kantin geliri olmayan, okul aile birliklerinin veli dayanışmasıyla aldığı bağışlardan yoksun kalan okullarımızın bütçe ihtiyacı giderilmiş midir?
Gelelim, temizlik ve hijyen konusuna…
Tuvalet ve lavabo ihtiyaçları olan tuvalet kağıdı, kağıt havlu, sıvı sabunu, çöp kovası, dezenfaktan, okul içi yüzey temizliği gibi temizlik malzemelerinin yüklediği mali sorumlulukların yanında, okullarımız da temizlik ve hijyen için yardımcı personel veya temizlik görevlisine duyulan ihtiyaç, önceki dönemlerden çok daha fazla… Örneğin okullarımızda yeteri kadar yardımcı personel/temizlik görevlisi ihtiyacı karşılanmış mıdır?
Pandemi sürecinde yine okullarımızda önemli bir diğer sıkıntı yönetici normlarının yetersizliğidir. 21 Eylül de açılacak okullarımızda en fazla eksikliğini göreceğimiz hususlardan biri de yönetici sayılarının yetersizliğidir. 500 öğrenciye 1 Müdür yardımcısı normu, okul yöneticilerimizin öğrencilerimizin sağlığını takip edebilmek için, bu süreçte acilen ele alınması gereken konulardan bir tanesi… Bu konu gündeme alınmış mıdır?
Yine eğitim çalışanlarımızda, velilerimizde, öğrencilerimizde bu süreçte kaygı ve endişe önceki dönemlere göre daha da artacaktır… Bunun için okullarımızda oluşması muhtemel kaygı ve endişelere karşı gerekli tedbirler alınmış mıdır? Pandeminin tespiti, acil müdahalesi ve devamında tedavi sürecin sağlıklı takibi için işleyen bir sistem oluşturulmuş mudur?
Ülkemizde son dönemlerde ve 1999 depreminde binlerce okul binamız kullanılamaz hale gelmiş, birçoğu da güçlendirme çalışmaları kapsamına alınmıştır. Bugün ikili eğitim yapan hatta iki farklı okulun aynı binada eğitim verdiği hatırı sayılır okulumuz var. Bu okullarımızda ki öğrenci yoğunluğu, eğitim çalışanlarımızın çokluğu dikkat alındığında daha fazla tedbir alınması gerekmektedir. Bu konuda gerekli tedbirler alınmış mıdır?
Eğitim de esas olanın yüz yüze eğitim olduğu gerçeğinden hareketle, “Yeni Normal” de ki şartlara uygun olarak, mutlaka yüz yüze eğitim olması isteniyorsa ve eğer söz konusu takvim uygulanır ve okullarımız 21 Eylül de yüz yüze eğitime başlayacak ise, cevaplarımızın hepsinin “evet” olması gerekir.
Cevaplarımızın hayır olması durumunda bu süreçten eğitim çalışanlarımız ve yöneticilerimiz sıkışmışlık ve çaresizlik psikolojisi yaşayacaklar. Bu durumda Sağlık Bakanlığı Covid 19 pandemisiyle mücadele ederken, Milli Eğitim Bakanlığı ise hem Covid 19 pandemisi hem de “Psikolojik Bunalım 19” rahatsızlığı ile mücadele etmek zorunda kalacak…
Rabbim her ikisinden de bizleri muhafaza etsin.(AMİN)
E-SINIF DEFTERİ, KURSLAR VE RESEN ATAMA
Teşekkürler Cumhurbaşkanım, Teşekkürler Memur Sen
Başkanlık Sistemi- Bürokratik Bakanlıklar - Son Depremler- Coronavirüs Ve Bir Temenni
Elazığ Depremi – İstanbul Sözleşmesi- Ümmet Kardeşliği
Serdivan Hem Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün Neyi Olur?
Eğitim Çalışanlarının Sessiz Çığlığı
MEMUR SEN ve MOTİF KART
BÖL – PARÇALA ve KAPAT
RUHSUZ BÜROKRASİ ve 94 RUHU
BEKLENEN MUŞTU: ÖĞRETMEN MESLEK KANUNU
BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ
AÇIĞA ALMA ve SORUŞTURMALAR
2016 Eğitime Bakış Ve İzleme Raporu
Aynı Vatan İki Farklı Diyalog
İFSAT DEĞİL, ISLAH EDEN KYK
15 TEMMUZ ve YENİKAPI MUTABAKATI
ÖMER HALİSDEMİR?CE MÜCADELE
GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR
Sakarya'dan Ümmete Selam
OLİGARŞİK BÜROKRASİ
PARALEL YAPIYLA MÜCADELEDE SİVİL İNSİYATİF
DESTANIN ADI: MİLLİ İRADE
BÜROKRASİDE YENİ MODA: ?O? İSTEDİ
ENSARLIK GÖREVİ
SENDİKACILIK
?MIŞ? LI, ?MUŞ? LU MÜCADELE
Sendşkacılık
ENSARLIK GÖREVİ ARTIK ANADOLU? NUN
O İstedi !
Destanın Adı Milli İrade
BU İHANETE ORTAK OLMAYACAĞIZ!
Ümmetin Gururu IHH
HAFIZLIK PROJESİ
Hedef 5 Bin Üye
İmam-Hatipler
E-SINIF DEFTERİ, KURSLAR VE RESEN ATAMA
Adapazarı Mutlu Biz Mutlu
DİVAN VE BİZ
Çanakkale-Gazze Hattında İnsan-ı Kâmili Aramak
Bizimle canlanacak nice umutlara doğru
Örgütlü olmanın bereketiyle birleştik, birleştikçe büyüdük ve güçlendik
Psikopatik zevzeklerin kuru gürültüsü
Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal davası
Eğitimin Aynasında Kendimize Bakmak